top of page
Search

Ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Γεωργίου(Ροτόντα)

  • Writer: Giannis Asmanis
    Giannis Asmanis
  • Mar 10, 2019
  • 2 min read

H Ροτόντα είναι θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης, και προοριζόταν για ναός του Διός. Λόγω της μη χρήσης του,

μετατράπηκε επί βυζαντίου σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων και μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνμεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλέριου γύρω στο 304 μ.Χ. ενώ προοριζόταν ως ναός του Δία ή των Καβείρων, ή ως Μαυσωλείο του Γαλέριου. Ωστόσο, εξαιτίας του θανάτου του Γαλέριου το 311 μ.Χ., η Ροτόντα έμεινε κενή χωρίς χρήση. Οφείκει την ονομασία της στο κυκλικό της σχήμα.

Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ακριβώς πίσω από την Καμάρα.Επιβλητική σε ύψος και όγκο που το μάτι σας δεν πρόκειται να την χάσει. Η Ροτόντα ήταν πολυτελώς διακοσμημένη με ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη εκ των οποίων σώζονται μόνο οι κιλίβαντες.Τα ψηφιδωτά σώζονται σε καλή κατάσταση και μεγάλη έκταση.Πρόκειται για έργα μοναδικής καλλιτεχνικής ποιότητας,πρωτότυης εικονογραφίας και εξαιρετικης τεχνοτροπίας τα οποία συγκαταλέγονται μαζί με αυτά της Ρώμης και της Ραβέννας στ αριστουργήματα της παλιοχριστιανικής τέχνης.

Πραγματικά μία εντυπωσιακή,επιβλητική,ιδιαίτερη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,η Ροτόντα.Ο εξωτερικός όσο και ο εσωτερικός χώρος είναι πεντακάθαροι και παρόλο που η Ροτόντα βρίσκεται σε μία περιόχη όχι τόσο καλή σε φήμη,όταν θα μπείτε μέσα θα νιώσετε ότι δεν βρίσκεσται σε πόλη ή ακόμη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που δεν φημίζεται για το καλύτερο της.Η κόρη του ματιού σας θα ανοίξει τόσο πολύ όταν θα μπείτε στον ναό για να μαζέψετε τις τόσες πληροφορίες που δίνει το σχήμα της Ροτόντα.

Το Μάρτιο του 1430 η Θεσσαλονίκη μετατρεπόταν από κέντρο του χριστιανικού πολιτισμού σε μια νέα εστία της τουρκο-ισλαμικής κουλτούρας. Η τουρκική κατάκτηση άλλαξε τη μορφή της πόλης με την ύψωση μιναρέδων δίπλα στις εκκλησίες που μεταβλήθηκαν σταδιακά σε τζαμιά. Η μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά έγινε σε δύο φάσεις, μία στο τέλος του 15ου και μία στο τέλος του 16ου αιώνα. Η δεύτερη φάση συνδέεται με το γενικό φόβο για το τέλος του κόσμου στο μουσουλμανικό έτος 1000 (1592 μ.Χ). Η Ροτόντα έγινε τζαμί υπό αυτές τις συνθήκες το έτος 999 της Εγίρας (1590 μ.Χ). Ο Σινάν Πασάς ανέλαβε τις απαραίτητες εργασίες για τη μετατροπή, που περιλάμβαναν και την κατασκευή του μιναρέ στον τύπο εκείνο που είχαν κτιστεί οι μιναρέδες στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης από τον Σελίμ Β.

Υπάρχει μία πολύ μικρή τιμής εισόδου 1 ευρώ κατά άτομο,το οποίο αξίζει να το δώσετε για να δείτε ένα αξιοθέατο τόσο ιδιαίτερο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.










Follow & share #thessday1

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Follow

  • Instagram

©2019 by Thessday. Proudly created with Wix.com

bottom of page